CONTACT

Het SPARK team

Ingrid Staal

Ingrid Staal uit Sluis begon in 1991 als all-round wijkverpleegkundige en werkte in die hoedanigheid ook als jeugdverpleegkunde. Zij vroeg zich steeds vaker af hoe je eerder opvoed- en opgroeiproblemen kunt signaleren. Hier bestond geen instrument voor. Daarom ontwikkelde Ingrid SPARK; een methode voor de vroege signalering van opvoed- en opgroeiproblemen bij aanstaande ouders en ouders van jonge kinderen.

Ingrid Staal
Ann Keymeulen
Arina Brunekreeft
Kim van Bambost
In memoriam – Henk van Stel

In 2004 werden Henk van Stel en Ingrid Staal aan elkaar voorgesteld met het idee dat Henk Ingrid kon helpen bij een onderzoeksvoorstel over de waarde van huisbezoeken door de jeugdverpleegkundige. Dit bleek een gouden greep en samen hebben Henk en Ingrid de SPARK-methode ontwikkeld. Dit was het begin van een reeks onderzoeken, waaronder de promotie van Ingrid. In ‘Early detection of parenting and developmental problems in young children’, werd de SPARK-methode verder ontwikkeld en gevalideerd. De methode was een succes. Steeds meer subsidieaanvragen werden gehonoreerd, het aantal projecten groeide en ook het team groeide. Begin 2018 bestond het SPARK-team uit Henk, Ingrid en drie junior onderzoekers.

 

Helaas kwam er in de zomer van 2018 abrupt een einde aan de goede en vertrouwde samenwerking met Henk van Stel. Op 31 juli is Henk gedurende zijn vakantie in Bretagne om het leven gekomen. Dit was een enorme klap voor iedereen die hem kende. Naast zijn enorme epidemiologische en statistische kennis en ervaring, missen we zijn bevlogenheid en betrokkenheid als collega en begeleider. Samen, met Henk in onze gedachten, bouwen we verder aan de onderzoekslijn van de SPARK-methode, die begon in zijn geliefde Zeeland. Eind 2018 is zijn laatst ingediende projectaanvraag met daarin de kosteneffectiviteitsstudie gehonoreerd.

 

MENU