Met zorgpaden kan de jeugdgezondheidszorg flexibelere zorg bieden, meer gericht op behoeften van ouders. De toepasbaarheid hiervan is eerder bekeken. Het e-consult is onderdeel van de zorgpaden. Door de inzet van zorgpaden verschilt de zorg per gezin. Sommige gezinnen krijgen intensieve aandacht en bij andere gezinnen worden contactmomenten vervangen door het e-consult. Het project bepaald de meerwaarde van een e-consult ten opzichte van een consult op het consultatiebureau. Een goede gezondheid en veilige ontwikkeling voor het kind is de voorwaarde.
Wat is de waarde van een e-consult ten opzichte van een fysiek consult? Hierbij is de voorwaarde eenzelfde gezonde en veilige ontwikkeling. Voor dit onderzoek wordt er een gerandomiseerde trial met 12 maanden follow-up uitgevoerd. In twee JGZ-organisaties wordt gerandomiseerd tussen het uitvoeren van een e-consult en fysiek consult bij peuters van 24 maanden met laag risico en waarbij digitaal volgen passend is. Zes maanden na het e-consult/fysiek consult worden alle kinderen beoordeeld op een gezonde en veilige ontwikkeling.
De JGZ professional faciliteert de ouders met het aanreiken van digitale middelen zoals e-consult en ouderportaal, waarmee de ouder zelf de regie heeft en keuzes maakt. Voor brede toepassing in de uitvoeringspraktijk is verder onderzoek naar gebruik en effectiviteit van e-consulten een vereiste.
Onderdeel van dit project was het masteronderzoek ‘The choice of an e-consultation in the Preventive Child Health Care services’ door Nicole Vullings.
Brunekreeft AR, Staal IIE. Ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten in de jeugdgezondheidszorg. Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg, 2019; 5: 133-134.
EUSUHM presentatie 2019